این روزها خیلی در مورد گردشگری پایدار و سفر مسئولانه صحبت می شود. خلاصه ماجرا اینه که در سفر مسئولانه قرار نیست اثری از خودمان به جای بگذاریم، چه فیزیکی و چه فرهنگی و اجتماعی، و در حد توانمان به حفظ و پایداری محیط زیست و فرهنگ آنجا کمک کنیم. اخیرا سند مرجع World Tourism Fund اصولی را به عنوان اصول گردشگری مسئولانه قید کرده که این مطلب نقل به مضمون از این سند است.
اصل اول: قبل از سفر در مورد تاریخ و داستان های مقصد بخوانید
قبل از سفر در مورد تاریخ و فرهنگ مقصد تحقیق کنید. منبع تحقیق ممکن است کتاب هایی باشد که در مورد مقصد نوشته شده یا دم دستی ترین منبع یعنی اینترنت. اگر بتوانید از توریست های قبلی که قبلا به آنجا سفر کرده اند یا راهنمایان محلی مقصد هم کمک بگیرید که چه بهتر.
اصل دوم: ردپای کربنی کمتری داشته باشید
تولید گازهای گلخانه ای خودتون رو به حداقل برسونید. می تونید با پیاده روی بیشتر، دوچرخه سواری و ترکینگ همرد پای کربنی کمتر به جا بگذارید و هم ارتباط بیشتر و با کیفیت تری با محیط و جوامع پیرامون سفر خودتون داشته باشید. سبک سفر آهسته (Slow tourism) و استفاده کمتر از وسایل نقلیه سریع هم به این روش مسئولانه کمک می کند.
اصل سوم: اکو سفر کنید
حواستون به محیط زیست و زباله هایی که حین سفر تولید می کنید باشه. سعی کنید در جاهایی اقامت کنید که حافظ محیط زیست هستند و در مصرف انرژی صرفه جویی می کنند، پلاستیک کمتری مصرف می کنند و به چرخه تولید و بازیافت زباله هایشان فکر کردند و برایش برنامه ریزی می کنند.
اصل چهارم: به فرهنگ و باورهای محلی احترام بگذارید
در نوع پوشش، طرز رفتار و تن صدا به عرف و باورهای مقصد توجه کنید. تشنه شناخت آداب و رسوم محلی باشید و با مردم محلی معاشرت کنید، غذای محلی بخورید و از میراث ملموس و ناملموس شان بشنوید.
اصل پنجم:مسیرهای غیر روتین (Off the beaten) را تجربه کنید
به جای اینکه هر بار مسیرهای روتین و توریستی را تجربه کنید، به مسیرهای کمتر شناخته شده هم قدم بگذارید. جاهای اینچنینی هم معمولا خلوت تر هستند و هم نتایج خاص تری از دیدن و ارتباط با محیط و مردمانش خواهید گرفت.
اصل ششم: قوانین مقصد را رعایت کنید
در مورد انتخاب لباس و کفش به قوانین مقصد توجه کنید و به سایت ها یا محل های بازدید آسیب نزنید. از مسیرهای گفته شده حرکت کنید و به توصیه های قید شده در محل بازدید توجه کنید (عکاسی ممنوع، دست زدن ممنوع، روشن کردن آتش ممنوع و ..)
اصل هفتم: مراقب عکاسی باشید
قبل از عکاسی از مراسم و مردم محلی اجازه بگیرید.
اصل هشتم: کالاهای محلی بخرید
از طریق خریدن صنایع دستی و سوغاتی محلی از جوامع محلی و معیشت مکمل آنها حمایت کنید. توجه کنید سوغاتی هایی که از مردم محلی می خرید ویژه منطقه و کار خودشان باشه نه وارداتی.
اصل نهم: کمک ها و فعالیت های داوطلبانه انجام بدهید
با خرید بلیط و کمک های مالی در حفظ و توسعه سایت های طبیعی و فرهنگی کمک کنید. در سفرتان می توانید به کار و فعالیت های داوطلبانه هم بپردازید و از این طریق هم به توسعه مقصد کمک کنید و هم تجربه ها و مهارت های فوق العاده ای یاد بگیرید.
اصل دهم: یاد بدهید و به اشتراک بگذارید
تجربه هایتان که به درد جوامع محلی می خورد با آنها به اشتراک بگذارید. به دوستان و آشنایانتان در مورد گردشگری مسئولانه و پایدار توضیح بدهید.